Review (H)eerlijk Koffie

02/02/21 08:42 Geschreven door Dennis

Koffie review: (H)eerlijk Koffie van Roastery Spring Valley uit Kenya

Heerlijk Koffie

Onze koffie van de maand Januari van ons koffie abonnement is de Espresso van (H)eerlijk Koffie. Heerlijk koffie is een bijzonder initiatief van een moeder en dochter die geïnspireerd raakten door hun bezoek aan de koffieplanterij in uitgestrekte oppervlakte bij Nairobi in Kenya. Moeder en dochter waren onder de indruk van de kwaliteit van de koffie maar ondervonden ook de problemen waar de Keniaanse koffieboer tegen aanloopt. 

Heerlijk koffie

Oneerlijke Westerse keten

Eén van de meest in het oog springende kernwaarde die (H)eerlijk Koffie uniek maakt is de verschuiving van het verdienmodel van de gehele keten. Normaal gesproken wordt maar 2 euro verdient door de koffieboeren aan een kilo koffiebonen en voor 30 euro wordt verkocht in het Westen.


Heerlijk koffie gaat voor een eerlijkere verdeling, de bonen worden dan ook geroosterd en verpakt in Kenya zodat de toegevoegde waarde in het land blijft.

koffie abonnement

De koffie van (H)eerlijk Koffie

(H)eerlijk Koffie biedt op dit moment 4 verschillende koffies aan, De Gourmet, Rongo, Ulzini en Espresso. Voor onze review zijn wij aan de slag gegaan met de Espresso omdat dit de enige dark roast koffie is die ze aanbieden, en we wilden gebruikmaken van de espresso machine.


Koffie proeverij

(H)eerlijk koffie was daarbij ook zo enthousiast over de samenwerking met de TGS Coffee Club dat het besloot een virtuele koffieproeverij te organiseren. Hierbij kregen de leden van de club de kans op al zelf 3 samples te proeven begeleid door een smaak expert! Als klap op de vuurpijl werd er ook een live verbinding gemaakt naar de Kenyaanse branderij waar het brandproces getoond werd.

koffiebonen abbonement cadeau

Review

De verpakking vermeld het volgende: “Full body, orange acidity, lingering finish, hints of vanilla, burnt sugar and chocolate”. Omdat we espresso boon door onze maler halen kiezen we voor een fijne maling.


De crema is mooi uit de machine en de geur is inderdaad vol te noemen. Bij het proeven herkennen we de smaken van chocola en verbrande suiker, er zit een lichte citrus na smaak aan.


Het is een koffie voor wie van een lekker sterk “bakkie” houdt maar wij zijn absoluut fan geworden!

Meer informatie