Hoe gebruik je een Chemex?

05/02/21 11:15 Geschreven door Dennis

Hoe gebruik je een chemex?

Wat is een Chemex?

De Chemex is momenteel extreem in trek. De populariteit van deze filterkoffiezetter neemt met de dag verder toe. Dit heeft het voor een groot deel te danken aan de moderne uitstraling. Het glazen design past perfect bij menig moderne inrichting in de keuken. Daarnaast is de optimale smaak van de koffie die eruit komt natuurlijk doorslaggevend. Vandaar dat er ook steeds meer vraag naar de precieze werking van deze koffiemaker is. 

Stappenplan Chemex

Om maar meteen concreet te worden; je gebruikt een Chemex door op de volgende manier te werk te gaan:


  • Verhit een liter water totdat het begint te koken. Laat het daarna ongeveer een minuutje afkoelen, zodat de temperatuur tot rond de 94 graden Celsius daalt.
  • Plaats een filter in de Chemex en spoel deze met een halve liter water door om de papiersmaak uit de koffie te weren.
  • Stop de gemalen koffie in het filter en voeg hier zo’n 100 ml water evenredig aan toe. Wacht daarna een seconde of 45.
  • Schenk opnieuw 100 ml water in een cirkelbeweging in de Chemex. Doe dit om de halve minuut tot er 500 ml water in de Chemex zit.
  • Nadat alle koffie is doorgelopen, haal je het filter uit de Chemex en kun je de koffie inschenken. 
koffie abonnement

Zelf oefenen met een koffie abonnement

Wil je hierbij koffie gebruiken van vers gebrande koffiebonen? Dan is het wellicht een idee om ons speciale koffie abonnement te overwegen. Hierdoor ontvang je periodiek de allerbeste koffie voor in de Chemex! En kun je zelf aan de slag om te oefenen met deze gave zetmethode! 

Meer informatie